Feeds RSS

Isnin, 5 Julai 2010

~:: MeNu IsNiN ::~

Sebut ajer menu...Aduh!Pening kepala nie...kekadang sampai tak tahu nak masak apa lah....Walaupun saya bekerja tetapi saya suka memasak jugak...Walaupun penat tetapi hati puas jika memasak sendiri....Saya orang pahang so memang terror bab masak2 gulai tempoyak nie...My favourite masakan ialah ikan patin masak tempoyak...Suka betul saya dgn ini masakan...tapi ikan kat sinilah...bukan nak mengata tetapi realitinyer...ikan nyer berbau busuk lah...nak beli tu kekadang pikir 2, 3 kali lor....Kalau balik kg tu saya pun boronglah ikan patin, talapia, tempoyak buat stok kat umah nie...hahaha......Hmm...nak tahu resepi utk masak gulai tempoyak ikan patin nie...Boleh lah saya share ngan kawan2 semua...Ok sediakanlah apa2 alatan cam pen/pensil ek...


"Untuk masak ikan patin, kalau boleh dapat ikan Patin sungai pahang memang the best lah, kalau tak cari lah mana-mana sungai (yang sah nya Sg Buloh tak de). Tapi careful sesetengah ikan patin berbau sikit so kalau yang tak leh tahan bau/rasa tu beli je la ikan-ikan sungai yang lain. Kalau nak, ikan keli ke talapia ke haruan ke pun boleh. Kekadang ada gak orang pakai udang, ayam dll.
Potong kecik-kecik (kalau keli tu saya suka potong dlm 2 inci atau separuh ibu jari (yang tangan la ye bukan yang kaki). Kalau ikan beso cam patin tuh (wuh kalau dapat patin buah ke, patin muncung kerrr…aduh perut tahan lah weh), potong la sesedap rasa. Basuh la pas tuh, jangan tak basuh lak. Petua orang tua-tua kalau nak basuh ikan sungai basuh ngan air beras, tak pun basuh ngan air asam keping and garam leh gak. Tak pun ikut je la ape-ape petua yang ada.
Pas tuh ambik kunyit idup dalam sebesar ibu jari tangan (bukan kaki) dan cili kampung yang merah cantik sikit, tumbuk (nak blend pun boleh gak) dua-dua ngan garam kasar. Note: itu petua orang dulu-dulu tetapi sekarang semua nak cepat blend jer...hahaha
Ambik tempoyak, agak-agak la sesuai ngan saiz ikan, gaul sekali ngan kunyit dan cili tuh tadi. Masuk kan ke dalam periuk, pas tuh ambik ikan patin tu tadi letak air agak-agak sampai hampir nak tutup ikan (pada yang dah biasa buat gulai ikan tu, pandai-pandai la).
Ambik daun kesum (orang Perak panggil daun cenderum) masuk dalam gulai tuh tadi. Kalau nak bagi manis sikit taruk la terung ke, timun cina ke, tapi jangan banyak sangat sampai sarat. Dan yang best lagi kalau ada petai ke atau jering ke….aduhhhh
Pas tu taruk la garam secukup rasa. Kalau tak cukup masam dia, taruk la sikit asam keping atau tambah lagi tempoyak (note: jangan banyak sangat tempoyak nanti pekat kuah). Kalau suka manis sikit taruk la gula sikit.
Gulai ni kena balance ngan pedas dia, dengan masam tempoyak dia, pas tu bau daun kesum tu kena kasi naik sikit….pehhh….sedap….
Ok selamat mencuba la....Stlye saya lah...mungkin lain org lain caranyer...hahaha"

Ishk...panjang berjeler lak saya punyer penerangan ek...Harap boleh baca dgn sabar lak ek...

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TaPaK2 CiNT@